Urejamo podatke z naprednimi besedilnimi funkcijami v Excelu

Ste že kdaj želeli urejati in čistiti podatke v Excelu na bolj učinkovit način? Z naprednimi besedilnimi funkcijami, kot so LEN, FIND, SEARCH in REPLACE, lahko to storite zlahka! V tem prispevku vam bomo predstavili nekaj uporabnih primerov uporabe teh funkcij in vam pokazali, kako lahko izboljšate svojo produktivnost v Excelu.

Na online izobraževalnem programu MS Excel – od osnov do mojstrstva v sklopu projekta KOMPTENCE 2023-2029, ki poteka pod okriljem predavateljice mag. Sandra Bera, smo se naučili uporabljati napredne besedilne funkcije LEN, FIND, SEARCH in REPLACE. Te funkcije so lahko zelo uporabne za urejanje in čiščenje podatkov.

Z uporabo teh funkcij lahko:

  • Preverite dolžino besedilnih nizov.
  • Poiščete določeno besedilo v besedilnih nizih.
  • Zamenjate dele besedilnih nizov.
  • In še mnogo drugega!

V tem prispevku vam predstavljamo nekaj uporabnih primerov uporabe teh funkcij.

Funkcija LEN

Funkcija LEN vrne dolžino besedilnega niza. Uporabimo jo lahko na primer za preverjanje, ali je e-poštni naslov pravilne dolžine. V naslednjem primeru preverimo, ali e-poštni naslov v celici B2 vsebuje vsaj 10 znakov:

=LEN(B2)>=10

Če e-poštni naslov vsebuje vsaj 10 znakov, bo formula vrnila TRUE. V nasprotnem primeru bo vrnila FALSE.

Funkcija FIND

Funkcija FIND poišče določeno besedilo v besedilnem nizu in vrne položaj prve pojavitve. Uporabimo jo lahko na primer za iskanje znaka “@” v e-poštnem naslovu. V naslednjem primeru poiščemo znak “@” v e-poštnem naslovu v celici B2 in vrnemo njegovo pozicijo:

=FIND("@", B2)

Če znak “@” obstaja v e-poštnem naslovu, bo formula vrnila njegovo pozicijo. V nasprotnem primeru bo vrnila #VALUE!.

Funkcija SEARCH

Funkcija SEARCH deluje podobno kot funkcija FIND, vendar ne razlikuje med velikimi in malimi črkami. To pomeni, da bo našla znak “@”, ne glede na to, ali je napisan z veliko ali malo črko. V naslednjem primeru poiščemo znak “@” v e-poštnem naslovu v celici B2 in vrnemo njegovo pozicijo, ne glede na velikost črk:

=SEARCH("@", B2)

Če znak “@” obstaja v e-poštnem naslovu, bo formula vrnila njegovo pozicijo. V nasprotnem primeru bo vrnila #VALUE!.

Funkcija REPLACE

Funkcija REPLACE zamenja določen del besedilnega niza z drugim delom besedilnega niza. Uporabimo jo lahko na primer za zamenjavo domene v e-poštnem naslovu. V naslednjem primeru zamenjamo domeno “@primer.si” z domeno “@novadomena.si” v e-poštnem naslovu v celici B2:

=REPLACE(B2; FIND("@", B2); LEN("@primer.si"); "@novadomena.si")

Ta formula bo zamenjala domeno “@primer.si” z domeno “@novadomena.si” v vseh e-poštnih naslovih v stolpcu B.

To je le nekaj primerov uporabe naprednih besedilnih funkcij v Excelu. Te funkcije so lahko zelo uporabne za urejanje in čiščenje podatkov.

Želite izboljšati svojo produktivnost v Excelu? Pridružite se nam!

Kontaktirajte nas:

#excel #komptence2023-2029 #produktivnost #izobraževanje #podatki