Pridobivanje znanja na tradicionalen ali e-način

Spletno vs. tradicionalno učenje. Sami presodite, katera metoda vam je ljubša.

V času epidemije korona virusa smo se čez noč navadili ne spletno učenje, kar prinaša nekatere prednosti pred tradicionalnimi metodami učenja. A kljub priljubljenosti spletnega učenja se veliko posameznikov še vedno raje odloča za tradicionalno učenje, v učilnici. 

 

Spletno učenje

Spletno učenje je bolj primerno za osebe, ki želijo prihraniti čas, denar in energijo. Včasih se zaradi tega zdijo najboljša rešitev, predvsem za posameznike, ki so že tako preobremenjeni zaradi drugih obveznostnih (službenih, družinskih idr.). Največja prednost spletnega učenja je v tem, da ga lahko obiskujemo ne glede na to kje se nahajamo. Potrebujemo le telefon ali računalnik in povezavo s spletom. A se tudi pri tem skrivajo pasti, v kolikor se ne organiziramo dobro in je tekom tečaja preveč “motečih” faktorjev. Na primer kadar se spletnega učenja udeležimo v udobju doma, te lahko prekine mimoidoči ljubljenček, ki bi želel iti na sprehod ali pa otrok, ki je tako zelo lačen, da ne more počakati. Kadar se spletnega učenja udeležimo v službi, nas hitro lahko zmoti kakšna nepredvidena urgenca ali manjši opravek, ki ne more počakati. In že smo na tem, da izklopimo kamero in zvočnik ter opravljamo druge obveznosti, samo učenje pa gre mimo nas. 

Tradicionalno učenje

Zmožnost učinkovite komunikacije je nepogrešljiva sestavina, ki je potrebna tudi za učenje. Pri tradicionalnem učenju, ki poteka v predavalnici, je interakcija med udeleženci tečaja veliko večja, kot pri spletnem učenju. Ljudje smo v osnovi socialna bitja in nam tovrstna komunikacija “v živo” in “v učilnici” omogoča bolj pristno komunikacijo. Pri tradicionalnem učenju ni “motečih” faktorjev, ki smo jih omenjali pri spletnem učenju (no tudi pri spletnem učenju se jih lahko izognemo, če se le dobro organiziramo – časovno in prostorsko). Je pa več stroškov, povezanih s transportom udeležencev in predavatelja, samim prostorom in natisnjenim gradivom za udeležence.

Spletno učenje prinaša večjo prilagodljivost in dostopnost, medtem ko je pri tradicionalnem učenju večja interakcija med učenci in predavateljem. Sami presodite, katera metoda vam je ljubša.

Spletna ali tradicionalna SPIN usposabljanja

Projekt SPIN z izvajanjem programa »Vključevanje oseb, ki so pred izgubo zaposlitve, v ukrepe na trgu dela« omogoča zaposlenim brezplačno celovito karierno asistenco z izdelavo individualnega kariernega načrta ter do 100 ur usposabljanj za večjo konkurenčnost na trgu dela. Usposabljanja potekajo tako preko spleta, kot tudi tradicionalno/v učilnici (ob upoštevanju vseh aktualnih pogojev, vezanih na preprečitev širjenja korona virusa). Trenuten nabor in aktualna SPIN usposabljanja si lahko pogledate >TUKAJ ali nam sledite na FB profilu @SPINusposabljanja

Pripravila: mag. Sandra Bera iz Ekipe SPIN